Klimaatimpact op golfkarton: Akarton anticipeert.

Klimaatimpact op golfkarton: Akarton anticipeert.

  • - Mike Noldus
  • directeur Akarton BV
August 23, 2024 10:13 am

De impact van klimaatverandering op golfkarton verpakkingen: Akarton anticipeert op nieuwe eisen en wetgeving

Klimaatverandering heeft een diepe invloed op alle aspecten van onze samenleving, en de verpakkingsindustrie is daarop geen uitzondering. Terwijl de wereld worstelt met de gevolgen van de opwarming van de aarde, worden bedrijven geconfronteerd met toenemende druk om duurzamere oplossingen te bieden. Golfkarton, een veelgebruikt materiaal in de verpakkingsindustrie, staat centraal in deze transitie. Bij Akarton BV zijn we ons bewust van deze uitdagingen en spelen we proactief in op de veranderingen in wetgeving en de toenemende eisen van consumenten.

Veranderende eisen voor golfkarton verpakkingen

De impact van klimaatverandering leidt tot strengere milieueisen voor verpakkingen. Consumenten en bedrijven vragen steeds vaker om verpakkingen die niet alleen recyclebaar zijn, maar ook gemaakt zijn van duurzame materialen met een lagere ecologische voetafdruk. Dit betekent dat er een groeiende vraag is naar golfkarton dat niet alleen sterk en functioneel is, maar ook ecologisch verantwoord geproduceerd wordt.

Daarnaast heeft de toename van extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval en hogere temperaturen, invloed op de eisen die aan verpakkingen worden gesteld. Golfkarton verpakkingen moeten beter bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen om de integriteit van de inhoud te waarborgen. Dit vereist innovatieve aanpassingen in het ontwerp en de productie van golfkarton, waarbij er bijvoorbeeld wordt gewerkt met verbeterde lijmen die beter presteren onder veranderende omstandigheden.

Wetgeving en duurzaam verpakken

De Europese Unie en nationale overheden voeren steeds strengere regelgeving in op het gebied van verpakkingen. De nadruk ligt hierbij op het verminderen van verpakkingsafval en het bevorderen van de circulaire economie. Dit betekent dat bedrijven zoals Akarton zich moeten houden aan nieuwe voorschriften, zoals de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR https://minderwegwerpplastic.nl/#branches ).

Klanten hebben vaak te maken met de EU-richtlijn inzake Single-Use Plastics (SUP https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic ) wat weer gevolgen heeft voor de behoefte aan papier gebaseerde verpakkingsoplossingen. Deze wetgevingen dwingen dus bedrijven om na te denken over de volledige levenscyclus van hun verpakkingen, van productie tot recycling.

Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand

Bij Akarton zien we deze uitdagingen als kansen. We investeren in onderzoek en ontwikkeling om ons golfkarton duurzamer te maken zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Onze verpakkingen worden vervaardigd uit grotendeels gerecycled materiaal en zijn na gebruik ook altijd volledig te recyclen. We blijven zoeken naar manieren om onze productieprocessen energie-efficiënter en milieuvriendelijker te maken. Zo kunnen we nu met trots melden dat conform de eisen van scope 1 en 2, Akarton klimaat neutraal produceert. Iets waar u als klant dan ook weer voordeel van geniet omdat ook u uw CO2-footprint daarmee weet te reduceren.

Bovendien werken we nauw samen met u samen om te helpen te voldoen aan de nieuwe regelgeving en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit doen we door op maat gemaakte oplossingen te bieden die niet alleen voldoen aan de functionele eisen, maar ook bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelen.

De wereld verandert, en de verpakkingsindustrie moet mee veranderen. Bij Akarton zetten we ons in om voorop te blijven lopen in deze transitie, met oog voor zowel het milieu als de behoeften van onze klanten. Zo bouwen we samen aan een duurzamere toekomst!